Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/4/a/1/dovesferiehytten.dk/httpd.www/wp-config.php on line 27 Hyttens historie « Feriehytten

Feriehytten

eje af Aalborg Tegnsprogsforening

Hyttens historie

Kommentarer lukket til Hyttens historie

1958 købt hytten
1958
scan0002
Feriehytten blev overtaget den 1. Maj. Huset blev købt af Rutebilejer Smed, Aalborg. Denne gav gratis bus til rådighed for medlemmerne til indvielse af Feriehytten ugen efter på en søndag. Det var afdøde landsformand Ole Munk Plum, som foretog indvielse og beså hele huset. Derefter var Døve-foreningen vært ved et kaffebord på Restaurant “Karnappen”, hjørnet af Aalborgvej og Klit-vejen. En meget god dag.

Om finansiering og økonomi blev der en lang historie som er svært at beskrive og vil alligevel oplyse lidt. Der havde optaget et lån på kr. 5.000 fra Døvefonden eller L.F. til udbetalingen, som heldigvis blev eftergivet i forbindelse med salg af sommerhus “Strandgården” i København nogle år efter det kan oplyses at vi havde et par gange optaget lån hos Døvefonden til mere betrængte vedligeholdelse og m.m. af Feriehytten.
scan0002b
Leje af ferieophold var i 1958 25,00 kr. pr. person om ugen, så dyrt!
Syntes nogle for de tjente meget mindre i forhold til nu. I dag i 2008 koster det 750 kr. om ugen for 2 pers. værelse i moderne sovehus med rigtige materialer bl.a. med isolering m.v.

I gamle dage var de fleste på cykeltur til Blokhus fra Aalborg for at tage ophold der og sommetider til vedligeholdelse og maling osv.

(ca. 72 km retur).
scan0009a
Under højsæsonen kom kaffemor skiftende mellem ca. 5 damer og sælge eftermiddags-kaffe til ferie­gæster og tilrejsende samt nogle ålborgensere som havde lyst til at hilse på feriegæsterne. Det foregik hver søndag i højsæsonen. Det gik meget godt indtil 70’erne tid som efterhånden faldende for der begyndte at blive flere og flere feriegæster, som ønskede at holde ferie hele huset for sig selv.

Døveforeningen og andre klubber benytter Feriehytten meget til deres fester o.1ign., Skt. hans aften og meget andet, samt også bl.a. til familiefest.

Efter købet af Feriehytten havde der udført masse og med sparsommelige materialer, maling ovenpå det “kedelige” tapeter og også udført tømrer- og snedkerarbejde. Sommetider ydede feriegæster med at lave noget bl.a. tagarbejde som var utæt m.m. Det hele altid på frivillige arbejdere. Der var også nødt til at lappe med forskalling på sovehuset for der var så utæt eller fik træk ind.

Nogle år efter må der også udføre på hovedhuset med blokhusbrædder derefter oliemales og farven brune så flot var det denne gang. Før var det rødt hus da vi købte i 58.

1976
sokkel til havestue
Under Eigil Bergmanns tid tog der fat på at der skulle ske noget ved at udvide med en havestue, et værelse og toilet på hovedhuset. Bjarne, som var teknisk tegner på Aalborg Værft, prøvede at lave tegninger og det så godt ud med planen og indretning af hele hovedhuset + ny havestue. Derefter gik vi straks i gang ved at ansøge til tipsmidlerne, men desværre afslag. Så året efter forsøgte der igen ved at sende ansøgningen med bygge­tilladelse.

støb gulv til havestue
Det lykkedes og så gik man straks i gang ved at støbe sokkel i efteråret.
Omkring 1980, tilbygget havestue
Resten af byggeriet havehuset udføres af håndværkere gennem tømrer-mesteren i Blokhus.

1979

Indvielse for ny havestue, klippet af formand for Vendsyssel Døveforening Sinna Gylling for denne forening gav 10.000 kr. som en lille del medejer af Feriehytten. Som en lille redning + beløb fra tipsmidlerne så vi kunne bygge ny havestue.
Meget spændende denne gang.

1980/81

Tog den fat igen ved at ændre køkkenet, udvide til dobbelt efter det gamle værelse inddrages til fordel for køkkenet. De gamle inventarer fjernes og en væg revet ned. Derefter nyt køkkeninventar m.m. og det hele udføres af de døve selv på nær af elarbejde. De fleste var uddannet snedker eller tømrer, som havde udført så flot. Igen i foråret 1981 holdtes der indvielse af nyt køkken med varm middag – udefra.

1990
nedrivning 1990
Begyndte en stor ombygning og større moderniseringer af Feriehytten. Sovehuset revet hele ned og genopbygget med alt nye materialer, 4 ens værelse med 2 køjer hver og 2 badeværelser.

Ved den første uddeling modtog Feriehytten kr. 125.000 eftersom ombygningen kan begynde og samtidig købte meget bygge­materialer. Hvilke løb regningen hurtigt op, så tænkte der at der kan komme til at mangle mange penge når der skal betale for VVS- og El-arbejde.
genopbygge soveafd.
Det lykkedes os at supplere med kr. 50.000 fra mio-arven. I forbindelse med store ombygninger var det meget heldigt tidspunkt, for der kom en stor mio-arv til døve i Nordjylland fra en, hotelejer i Aalborg, som Danske Døves Lands-forbund skal administrere.
nye soveafd
På denne tid lavede der lån-ind­samlinger fra medlemmerne + et lån på kr. 50.000 fra L.F. eller anden, så den store ombygning kan fortsætte.

Lånet fra medlemmerne er betalt tilbage.

1991
ny garage
Året efter gik det med garagen, og igen i 1990 helt nye facader og vinduer + udv. døre i hovedhuset  samme stil som nyt sovehuset. Huset er malet grå – moderne farve fra 1990’erne. Feriehytten så rigtig flot ud. Det må sige at Danske Døves Lands-forbund har ydet en stor hjælp, så Feriehytten står så flot.

1995

Skydedøre i havestuen fra 1979 var i så dårlig tilstand og bund var rådnet, så var det nødt til at udskifte med nye havedør og vinduesparti, til endnu bedre.

1996
udskiftet gulv i stue
Så er det i stue´s gulv der blev udskiftet og lagt nyt gulvtæppe.

ny flagstang
 

 

 

 

1997

Den gamle flagstang var helt rådnet nede ved jorden. Måtte det udskiftet med helt ny flagstang.

 

40 års gave

1998

Holdt feriehytten’s 40 års jubilæum. Fik en flot kopi af selve feriehytten i miniformat.

 

2006

blev det et dyrt affære for Feriehytten. Man kunne se, at der var noget mørk plet på loft og væg i havestuen. Det viste sig at være utæt tag, der tænkes for der måtte udføre et stort tagarbejde.

Og derefter tænkes at der også må udføre tagarbejde på det eksisterende hovedhus. Prisen blev ca. 170.000 kr. ialt, så vi må gå til banken og optage et banklån i 20 årigs varighed.

HPIM2241

2007

Fået malet i gang, køkken og stue i lys sandfarve, og det hjalp utrolig meget. Det virker nu større rumlig.

 

 

 

2008

Vi fik udskiftet skorsten, den gamle var helt færdig rusten op. Jernplade under brændeovn var så grimt og den fik vi også udskiftet med glasplade. Port til garage fik vi også udskiftet med nye hjemmelavet port.

Bestyrelsen har talt meget om tv, den viser jo dårlig kvalitet og TTV funderer ikke så godt. Så købte en ny DVB apparat, forvandle billede langt bedre samt TTV.

 

2009

Der blev udskiftet vinduer og dørene i plast til kun hovedbygning, da den gamle var begyndt med rådne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.